Logo Psycholoog Groningen Stad

Psychische klachten

Vroeg of laat krijgt bijna iedereen te maken met psychische klachten. Kom je er zelf niet uit, dan kan Psycholoog Groningen Stad je daarbij helpen met individuele therapie of online therapie.

Psychische klachten - Handen voor het gezicht

Hulp bij Psychische klachten door Psycholoog Groningen Stad

Van psychische klachten wil je het liefste zo snel mogelijk  af. Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je kan doen om de psychische klachten te laten verminderen. Het zijn dingen die je zelf kan doen en die je in therapie kan leren.

Daarnaast is het belangrijk dat je kan accepteren dat het niet altijd goed met je gaat, en dat het leven soms tegenzit. Mensen kunnen namelijk enorm vechten tegen hun psychische problemen en klachten: ze mogen zich, van zichzelf, niet slecht voelen. Ze móeten zich goed en gelukkig voelen. Op die manier wordt de situatie nog vervelender. Je hebt niet alleen last van psychische klachten maar zet jezelf ook nog eens sterk onder druk om je beter te voelen. Je kunt jezelf dan gaan forceren of erg van jezelf balen. En daar schiet je weinig mee op.

Mijn insteek bij psychische klachten is dan ook: kan je accepteren dat ze er, voor nu, zijn? Vanuit die acceptatie werken we dan samen aan wat je kan doen om je beter te voelen. Acceptatie en verandering gaan dus hand in hand. Deze insteek vormt onderdeel van de methode waarmee ik werk, die Acceptance and Commitment Therapy (ACT) heet. Het is een vorm van coaching en therapie waarvan de effecten wetenschappelijk duidelijk zijn aangetoond.

Psychische klachten waarbij ik kan helpen

  • Stress en burn-out. Deze gevoelens zijn in onze samenleving helaas ‘normaal’ geworden. Heb je veel last van stress of gevoelens van burn-out dan ligt je uitdaging in het beter om leren gaan met stress, het stellen van grenzen, minder ‘moeten’ van jezelf, je energie terugvinden en je leven zo inrichten dat dit bij je past. Ik kan je daarbij helpen.
  • Angsten, zoals faalangst. Angsten kunnen je ervan weerhouden om die dingen te doen die je belangrijk vindt. Heb je last van angsten, dan ligt je uitdaging in het beter omgaan met angstgevoelens, het niet langer uitstellen van dingen die je graag wilt, en beter leren ontspannen. Ik kan je daarbij helpen.
  • Gepieker en onzekerheid. Heb je last van onzekerheid en/of gepieker, dan laat je je te sterk leiden door negatieve gedachten in je hoofd. Je uitdaging ligt in het onthechten van deze gedachten: ze zijn er misschien wel maar ze raken je niet meer op negatieve wijze. Ik kan je daarbij helpen.
  • Depressieve gevoelens. Depressieve gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je tot weinig meer komt, en geven een verdrietig en neerslachtig gevoel. Je uitdaging ligt in het opnieuw ontdekken van je energie, het beter omgaan met gedachten die je naar beneden halen, en het vormgeven van je leven zoals dat bij jou past. Ik kan je daarbij helpen.
  • Identiteitsvraagstukken. Deze kunnen ervoor zorgen dat je onnodig aan jezelf twijfelt en blijft zoeken naar jezelf. Je uitdaging ligt in de acceptatie dat ‘niet weten’ ook oke is, in het actief experimenteren met wie je wilt zijn, en in het ontdekken van de dingen waar je energie uit haalt. Ik kan je daarbij helpen.
  • Problemen in studie of werk. Je uitdaging ligt in het ontdekken van die manier van werken en studeren die bij jou past, en het durven maken van keuzes die daar vorm aan geven.

Kan jij wat hulp gebruiken?

Neem vrijblijvend contact op en dan bekijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.

Contact opnemen

Menu sluiten