Op 3 september 2020 komt mijn nieuwe boek uit. Ik schreef het samen met psycholoog Aerjen Tamminga. In het boek beschrijven we een moderne vorm van relatietherapie waarvan, uit wetenschappelijk onderzoek, bekend is dat deze goed werkt. Ik werk zelf ook met deze vorm van relatietherapie, zowel met stellen als met individuele clienten die graag aan hun relatie willen werken.
Onderlinge verschillen
Veel stellen lopen er na verloop van tijd tegen aan dat ze er verschillende wensen en behoeften op nahouden. Bijvoorbeeld op het gebied van seks, geld, emotionele verbondenheid of vrijetijdsbesteding. Sommige stellen komen hier samen prima uit. Maar veel stellen ook niet. Ze willen beide iets anders en hebben het gevoel dat de ander hen daarin niet goed begrijpt. De communicatie kan dan verzanden in ruzie, verwijten of een welles-nietes discussie. Of een van beide cijfert zichzelf lange tijd weg om de ander niet tekort te doen, maar wil of kan dat niet langer. Partners kunnen zelfs zo opgeslokt worden in de strijd tegen elkaar dat ze niet langer in staat zijn om de dagelijkse problemen die op hun pad komen (met bijv. werk, gezin, geld, familie) nog goed aan te pakken.
Vergelijk jezelf met een elastiek
In deze nieuwe vorm van therapie leer je als eerste hoe je, als stel, de onderlinge verschillen beter kan begrijpen, accepteren, en ermee om kan gaan. Je leert hoe je compromissen kan sluiten die aan beide partners’ behoeften tegemoet komen. In therapie ga je ook verkennen en inzien wanneer dat niet meer gaat, dus wanneer de grens van een compromis bereikt is. Vergelijk het met een elastiek. Die kan je een heel eind oprekken, maar rek je die teveel op dan knapt ie. Zo is het ook in een relatie. Om samen een goed leven te hebben moet je beide bereid zijn jezelf op te rekken, je aan te passen en water bij de wijn te doen. Maar je mag ook constateren wanneer de rek op is en de grens voor jou is bereikt.
Communicatie centraal
In deze nieuwe vorm van therapie zul je anders met elkaar gaan communiceren. Minder vanuit boosheid en meer vanuit je hart en dieper liggende gevoelens. Je kan het dan samen veel beter hebben over wat je dwars zit. Ook leer je hoe je op constructieve wijze kritiek kan geven, kan aangeven wat je wilt, en hoe je beter kan omgaan met onaangename situaties (die nu eenmaal bij elke relatie horen). Tenslotte word je geholpen om dagelijkse problemen op effectieve wijze aan te pakken, zonder te belanden in vervelende ruzies of eindeloos gebakkelei.
Niet alleen maar praten
In deze vorm van therapie ga je niet alleen met elkaar en de therapeut praten. Je gaat vooral actief aan de slag. De therapeut geeft je concrete oefeningen en opdrachtjes om thuis te doen. Op die manier ga je zelf ervaren hoe het is om je anders te gedragen in je relatie en anders met elkaar om te gaan. Je doorbreekt oude patronen en doet nieuwe inzichten op. Al doende leert men immers.
Psychologie Magazine
Mocht je meer willen lezen over deze vorm van therapie? In het september nummer van Psychologie Magazine (PM; 2020) komt een groot artikel over deze vorm van therapie. Er staan oefeningen in het artikel die je even laten proeven aan deze vorm van relatietherapie.