Logo Psycholoog Groningen Stad

Geplaatst: 27-07-2020

Omgaan met negatieve emoties van anderen

Overstuur, verdrietig, of afgunstig: we worden liever niet geconfronteerd met de negatieve emoties van anderen. Het herinnert ons eraan dat het leven soms tegen kan zitten en niet altijd leuk is. Het liefst gaan we mensen die negatieve emoties hebben dan ook uit de weg, of geven we ongevraagd adviezen om onze eigen onrust over die negatieve emoties weg te nemen. Maar, leuk of niet, negatieve emoties van anderen horen erbij. De volgende tips helpen daar mee omgaan.

Tip 1. Omgaan met iemand die over zijn toeren is.

Is iemand over-emotioneel, doe dan het volgende:

Tip 2.  Omgaan met iemand die (zo vermoed je) afgunstig is

Heb je het vermoeden dat iemand afgunstig is op wat je hebt (bereikt), dan heeft het geen zin om dat te zeggen (‘Volgens mij ben je afgunstig op me’). De ander zal dat geheid ontkennen. Geef de ander liever een oprecht compliment. Afgunstig komt nogal eens voort uit een minderwaardigheidsgevoel. Geef je de ander een compliment, dan krijgt deze het gevoel ook ergens goed in te zijn en kan diens afgunst verminderen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik bewonder de manier waarop je …’ Je haalt dan vaak de angel uit de afgunst.

Tip 3. Omgaan met iemand die een verlies ervaart.

Mensen kunnen verdrietig zijn en rouwen om het verlies van een naaste, een baan, of een stuk gezondheid. Met de volgende, eenvoudige uitspraken kun je je interesse en betrokkenheid tonen:

Je kunt ook eerlijk zeggen dat je niet weet wat je moet zeggen: ‘Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen. Dit bericht overvalt me nogal.’  Toon ook na een aantal maanden of jaren nog interesse in het verlies. Vaak neemt de belangstelling voor een verlies snel af, waardoor degene die het verlies ervaart zich heel eenzaam kan voelen. Vraag dus een tijd later ook nog eens: ‘Hoe is het nu met je? Hoe kijk je op de afgelopen periode terug?’

Tip 4. Omgaan met mensen in onzekerheid

Bevindt iemand zich in een moeilijke periode, doe dan geen beloftes die niet waar te maken zijn. Is iemand bijvoorbeeld ernstig ziek, zeg dan niet goedbedoeld: ‘Het komt wel goed’, als je niet weet of dat wel zo is. Leef liever mee, zeg bijvoorbeeld: ‘Goh, het lijkt me niet gemakkelijk voor je’ of: ‘Wat erg voor je’ en bied een luisterend oor.

Tip 5. Omgaan met mensen met een slecht humeur
Heeft iemand een slecht humeur dan gaan veel mensen op eieren lopen. Of ze krijgen ook een slecht humeur. Blijf liever jezelf en vraag: ‘Wat is er aan de hand? Kan ik iets voor je doen?’ Is er geen goede reden voor het slechte humeur van de ander, negeer het dan. Ken je iemand goed, dan kun je een grapje maken (‘Is mijn schatje met het verkeerde been uit bed gestapt…?’). Je krijgt dan misschien een kussen naar je hoofd, maar de ander kan er vaak ook om lachen. De sfeer wordt dan luchtiger.

Meer lezen? Deze tips zijn ontleend aan mijn boek: Op dezelfde golflengte. Dit boek werd tot vorig jaar uitgegeven bij uitgeverij Thema. Mocht je alsnog een exemplaar willen dan kan je mij een mail sturen: info@psycholoogroningenstad.nl De kosten van het boek zijn 20 euro. Ik laat het boek dan eenmalig drukken.

Kan jij wat hulp gebruiken?

Neem vrijblijvend contact op en dan bekijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.

Contact opnemen

Menu sluiten