Logo Psycholoog Groningen Stad

Geplaatst: 03-06-2020

Coronacrisis in de thuissituatie? 4 tips!

Ik heb 4 tips voor je verzameld om beter om te gaan met de thuissituatie tijdens de coronacrisis en de vakantie.

Tip 1: Emotionele of fysieke afstand

Zit je met zijn allen thuis op elkaars lip? Schep waar mogelijk wat emotionele of fysieke afstand. Zorg dagelijks bijvoorbeeld voor een goede wandeling en maak afspraken over wie wanneer de badkamer mag gebruiken. Probeer juist nu dus heel bewust wat langs elkaar heen te leven. Dat bespaart ergernissen. Heb dan bijvoorbeeld een keer per dag een goed gesprek over hoe het gaat. Bijvoorbeeld tijdens het eten.

Tip 2: Huishoudelijke taken

Deze periode is bij uitstek geschikt om gezinsleden aan het werk te zetten met huishoudelijke taken die ze normaliter niet doen. Het houdt ze bezig en, als jij normaal die taken doet, word jij ontlast. Laat bijvoorbeeld je puber koken en vraag je partner om boodschappen te doen.

Tip 3: Schrijf je ergernis op

Erger je je aan huisgenoten? Uit dan niet meteen je ergernis, maar schrijf deze op. Kijk er de volgende dag weer naar. Was het inderdaad de moeite waard om je te ergeren? De kans is groot dat je concludeert dat het een onbenulligheid was. Was de ergernis wel terecht, zeg er dan op een eerlijke maar tactische manier iets van. Benoem daarbij het concrete gedrag van de ander dat je onprettig vond, en geef aan wat dat met je deed. Geef ook aan welk gedrag je wel graag zou zien. Bijvoorbeeld: ‘Dat je gisteren de vieze was liet liggen vond ik niet leuk. Het geeft me het gevoel dat ik er in het huishouden alleen voor sta. Ik zou het op prijs stellen als je de vieze was voortaan in de wasmachine doet’.

Tip 4: Durf te kiezen

Het kan een lastige combinatie zijn om thuis te werken en, door vakantie of corona-maatregelen, de kinderen thuis te hebben. Baken de taken – werk en kinderen – goed af. Liever je aandacht op 1 ding tegelijk richten (werk of kinderen) dan tegelijkertijd op beide. Multi-tasken zorgt ervoor dat je taken minder goed doet en put uit. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor anderen:

  • Tegenover collega’s is het een teken van respect. Je bent op tijd voor online vergaderingen en tijdens werktijden kunnen collega’s bij jou terecht.
  • Tegenover je gezin is het eerlijker en duidelijker: zij weten wanneer ze wel en niet een beroep op je kunnen doen en je volledige aandacht kunnen krijgen.

Maak een duidelijke planning, en communiceer die naar huisgenoten en je werk toe. Durf daarbij ‘nee’ te zeggen tegen zowel gezin als werk. Last van schuldgevoelens naar werk of gezin toe? Laat dat stemmetje in je hoofd maar praten, je hoeft er niks mee. Blijf jij gezond dan vaart de rest daar ook wel bij.

Kan jij wat hulp gebruiken?

Neem vrijblijvend contact op en dan bekijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.

Contact opnemen

Menu sluiten